Customer Discovery

Saptamana trecuta, la mReady, am inceput procesul de Customer Discovery. CD este o etapa foarta importanta pentru orice business, pentru ca principalul interes il reprezinta posibilii clientii, cine sunt acestia si ce nevoi au.

In aceasta perioada ne-am propus si noi sa aflam care sunt nevoile si problemele potentialilor utilizatori al produsului pe care ne dorim sa il realizam. La sfarsitul procesului de CD vom fi pusi in fata a doua intrebari la care trebuie sa raspundem: “merita?” si “cream un produs util?”.

Din punctul meu de vedere, partea cea mai frumoasa la acest proces este faptul ca te pune fata in fata cu oamenii, in contextul in care obiectivul principal este sa le afli nevoile. Ce mi se pare de-a dreptul minunat este faptul ca in general petrecem foarte putin timp intreband oamenii ce probleme au, ce isi doresc cu adevarat. In schimb, petrecem foarte mult timp presupunand cum gandesc acestia fara sa avem un motiv temeinic. As recomanda oricui sa isi petreaca o zi din saptamana, din luna, din an, daca nu chiar mai mult, doar incercand sa afle ce ii nemultumeste si ce i-ar ajuta pe niste oameni total necunoscuti. Cum ar fi sa vezi lumea prin ochii altuia? Poate realizezi ca presupunerile tale au fost corecte, poate te ajuta sa iti proiectezi noi ipoteze sau poate… descoperi ca tot ce ai presupus a fost fals.

Sa vorbesti cu oamenii si sa descoperi ce vor acestia te vor ajuta sa vezi dintr-un alt unghi aspecte fie din viata ta personala, fie din cea profesionala, fie din ambele.

Bineinteles ca nu am iesit din prima in strada si am inceput sa interogam oameni alesi aleatoriu. Pentru a ne atinge obiectivul am petrecut mult timp documentandu-ne. Si cand spun mult timp, nu ma refer neaparat la cantitatea propriu zisa de timp petrecuta invatand si citind materiale ajutatoare, ci la timpul care mi se parea interminabil pentru ca rezultatele nu erau vizibile nici dupa prima zi si nici dupa prima saptamana. Si era frustrant doar sa citesti fara sa pui inca in aplicare ceea ce citesti.Mai era si nerabdarea si, ca si cum nu ar fi fost de ajuns, mai erau si emotiile. Mi-am dat seama ca inca nu am terminat tot ce pot sa invat, dar lucrurile bine facute au nevoie de mult timp si munca.Chiar si dorinta, insa pe aceasta o avem pana in maduva oaselor!

Procesul de CD este de-abia la inceput. Sincer, nici nu stiu cat o sa dureze, dar stiu ca acum I’mReady pentru ca stiu ca trebuie sa invat mai multe, sa incerc mai mult si sa pun intrebari mai des!

Daca doriti sa aprofundati acest concept, mReady va recomanda cu caldura sa cititi aceasta carte: The four steps to the epiphany scrisa de Steven Gary Blank. Este o carte de referinta pentru orice business care vrea sa aplice o metoda de abordare foarte sigura! Unul dintre elementele care sustine aceasta siguranta este gestionarea foarte atenta a resurselor de orice tip, iar aceasta carte pune foarte mult accentul chiar pe acest lucru!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *