Un tanar intr-un startup: 7.5 motive sa crezi ca poti si tu!

Salutare!

In acest articol, va voi prezenta 7,5 motive pentru care antreprenoriatul este o modalitate foarte buna de dezvoltare profesionala.

1.Antreprenoriatul te gaseste

“The force is strong with this one” – Star Wars

Cand m-am “izbit” prima data de acest domeniu a fost in anul I de facultate, cand eu, student la psihologie, impreuna cu bunul meu prieten si coleg Serban aveam o idee traznita. Am venit cu aceasta idee la singura persoana care avea cunostinte in zona antrepreonoriala.

Asa am ajuns sa ne intalnim cu Andrei Costescu, un tanar pe care l-am cunoscut intr-o conjunctura total random stand la o coada de 6 ore incercand sa ne inscriem la aceasi facultate. Andrei a vazut potentialul si entuziasmul nostru si ne-a preluat “sub aripa” lui. Acum Andrei Costescu ne este prieten, mentor si nu in ultimul rand sef. Dupa o “evaluare” initiala, asemenea unei povesti de basm, am fost acceptati in acest nou proiect antreprenorial, numit mReady.

In concluzie, fiti naturali, fiti curajosi, fiti trazniti, fiti creativi si cautati sa fiti inconjurati mereu de oameni minunati. Doar asa pot aparea astfel de oportunitati unice in viata.

2.Ecosistemul

“Some people can’t believe in themselves until someone else believes in them first.” – Good Will Hunting

E foarte bine sa fii perceput ca un tanar cu potential si entuziasm, dar cum credeti ca este atunci cand se aduna mai multi oameni de acelasi fel sub acelasi acoperis? Este minunat.

Ca sa facem un exercitiu: imaginati-va ca sunteti intr-o mare de oameni, sa zicem un concert. In randurile din fata stau cei foarte pasionati si foarte entuziasmati ca sunt acolo. Acum imaginati-va artistul de pe scena cum priveste marea aceea de oameni si se uita in ochii catorva, in ochii oamenilor cu o scanteie in privire, cu o energie care parca abia asteapta sa scrie viitorul. Acestia sunteti voi: cei care o sa se distreze impreuna, cei care o sa munceasca pe branci fara sa fie recompensati financiar de cele mai multe ori , cei care constientizeaza ca fiecare actiune a lor va avea impact abia peste cateva luni bune, cei care pierd notiunea timpului din pasiune, cei care se invata reciproc si fura unii de la altii meserie, cei care constientizeaza faptul ca lipsa de responsabilitate poate trage in jos toata echipa, cei care se entuziasmeaza la primirea unui mail care cel mai probabil nu va fii de la un potential client, cei care transmit energia tuturor colegilor si nu in ultimul rand, cei care lucreaza in perfecta armonie. Voi sunteti acestia! Voi puteti sa schimbati ceva!

Noi am crescut constant, am avut si de unde sa crestem, iar in momentul de fata suntem o echipa de 10 tineri foarte implicati in aceast ecosistem. Este un efort de echipa, constant si continuu. Totusi, pentru a ajunge atat de departe in evolutia echipei, presiunea cade pe echipa pentru a incerca sa reuneasca si sa pastreze “The A-Team”.

In concluzie, fiti responsabili, fiti consecventi, ganditi pe termen lung si permiteti-va sa fiti dusi de val. Doar asa se poate ajunge la o dinamica buna a echipei, la rezultate, la omogenitate si ulterior la performanta.

3.Ideile voastre prind contur, impreuna

“If you’re not willing to risk it all, then you don’t want it bad enough” – Unknown

Sunteti impreuna in aceeasi barca, vasliti catre aceeasi directie si vreti sa ajungeti cu totii la destinatia finala doar ca sa plecati catre alta. In acest drum continuu si presarat de aventuri, o sa vedeti ca ideile stau la baza tuturor actiunilor pe care le faceti. La inceput, consideram ca o idee pe care o aveam era o dovada de pura creativitate, insa de multe ori se dovedea a fi doar o dovada de lipsa de informare. Sunt oameni care au mai facut asta deja si care poate au si reusit sa o duca la bun sfarsit.

Ideea voastra este stimulul intrinsec de care aveti nevoie ca sa puteti sa mergeti mai departe, iar pe urma aveti nevoie de ajutorul intregii echipe. Tot ce ati putea sa faceti este sa invatati cum sa va prezentati ideea cel mai bine: Ce are echipa de castigat? Ce are compania de castigat? Ce avantaj competitiv vom obtine? etc. Pe scurt, nimic nu este mai frumos decat sa vezi cum o idee de-a voastra prinde viata si are un impact pozitiv asupra calitatii vietii a mii sau chiar sute de mii de oameni.

In concluzie, fiti persuasivi, fiti curajosi, fiti creativi si incercati sa fiti informati. O sa vedeti ca aveti timp sa acumulati experienta, acum e momentul sa puneti in aplicare aproape tot ce va trece prin cap (greseala experimentata de tine + cu concluzia extrasa personal = cea mai buna cale spre succes).

4.Invatam din greseli si crestem impreuna

“Oh yes, the past can hurt. But you can either run from it, or learn from it.” – The Lion King

Sa zicem ca aveti 19-22 de ani si sunteti “burdusiti” de teorie, tot ce va lipeste este cadrul prin care puteti sa puneti in practica cele invatate. Din nefericire nu ati avut sansa/dorinta sa intrati intr-o organizatie studenteasca sa va mai puneti in aplicare skill-urile dobandite.

Insa, citind acest articol, va veti gandi ca poate ar fi momentul sa incepeti un startup si sa gresiti acolo … Desi un startup este locul cel mai potrivit pentru a acumula experienta, va veti confrunta adesea cu monumentalele “gafe” (un raport intre greseala si oportunitatea pierduta). Nu vreau sa vorbim despre gafe prea mult, ele sunt destul de rare si o sa primiti imediat ajutor din partea echipei in corectarea acesteia. Totusi, nu asa invatati, invatati din greseli marunte, consecutive si pe o perioada destul de indelungata de timp, cel putin asa merge la mine. Evident aveti nevoie de cineva pe care sa va puteti baza si care sa va fie mereu alaturi.

In concluzie, cereti si apreciati ajutorul pe care il veti primi.

5.Full-Time/Part-Time/All the time

“Time is what we want most,but what we use worst.” – William Penn

Recent am observat ca nu trebuie sa fiu mereu la birou pentru a-mi face treaba. Puteti sa va faceti treaba oricand si de oriunde cand painea si cutitul vostru sunt telefonul mobil si agenda. Am trecut prin toate fazele, de la Full-Time (insemnand 12-14 ore pe zi), pana la Part-Time (4 ore pe zi) iar in cele din urma am ajuns la modul de lucru cel mai bun pentru mine: All the time. “All the time” vei lucra mereu cand faci ceva cu pasiune si in care crezi.

“All the time” inseamna ca oriunde, la un semnal de “alarma”, esti complet operativ: laptop, smartphone, masina, agenda, pix. Asta inseamna pentru mine modul de lucru “All the time”. Vreau sa il perfectionez si sa il imbunatatesc pentru ca eu consider ca este cel mai potrivit pentru activitatea pe care o desfasor. Totusi, daca activitatea voastra nu se rezuma la intalniri, telefoane si mail-uri iti recomand un stil de viata un pic mai putin agitat.

In concluzie, fiti organizati, fiti proactivi si fiti atenti la modul in care lucrati cel mai bine. Doar asa, puteti ajunge la un nivel in care puteti sa va evaluati corect energia si resursele alocate.

6.Networking

“Aren’t you a little short for a stormtrooper?” – Star Wars

Este genial! Sa fii un pusti curajos intr-o adunatura de oameni seriosi. De ce? Pentru ca la varsta noastra suntem un burete care absoarbe imediat informatiile din jur. De la o conversatie profunda pana la o discutie surprinsa involuntar, acumulati mai multe informatii decat intr-un an de facultate. Sunteti inconjurati de specialisti din foarte multe domenii, ce au foarte multe lucruri importante de zis, un lucru trebuie sa nu uitati … si VOI la randul vostru sunteti specialisti. Voi aveti un serviciu/produs pe care ei il doresc. Voi puteti sa raspundeti la intrebari printr-o interpretare inedita la care nu foarte multi s-au gandit.

Va incurajez sa participati la cat mai multe evenimente la care se strang oameni de la care aveti ce invata (ex: OpenConnect), mergeti la toate conferintele si galele de profil. Un sfat este sa fiti conectati la toate canalele media de profil si sa fiti pe faza atunci cand se iveste o oportunitate. Nu uitati! Sunteti niste tineri pasionati, plini de entuziasm si avem fiecare o idee foarte faina.

In concluzie, fiti conectati, fiti increzatori, fiti informati, fiti pasionati si dati inapoi de fiecare daca cand aveti ocazia. Networking-ul este cea mai valoroasa resursa pe care puteti sa o pastrati si dezvolta toata viata. Fructificati-o!

7.Mentoratul

“Anakin, training to become a Jedi is not an easy challenge. And even if you succeed, it’s a hard life.” – Star Wars

Cand eram mai mic nu intelegeam puterea unui mentor. Nu intelegeam cum poti sa transferi niste “super-puteri” prin grija, afectiune si atentie. Insa acum am inteles. Aveti nevoie de oameni minunati in jurul vostru, care sa va sustina si sa va incurajeze, dar cel mai important sa va invete tot ce stiu ei.

Evident, am fost si mustrat, certat si uneori chiar “pedepsit”, dar toate astea nu din rautate, nu pentru ca nu le meritam, ci pentru ca aveam nevoie de ele in procesul meu de dezvoltare. Sunt niste oameni minunati, fara de care eram un simplu student mediocru intr-o facultate prea putin pragmatica, cu un viitor incert. Le multumesc cu aceasta ocazie lui Andrei Costescu si Irinei Iancu pentru sprijinul si ajutorul pe care mi-l ofera constant.

In concluzie, fiti buni, fiti deschisi, fiti loiali, fiti mereu acolo cum sunt ei alaturi de voi. Fara puterea unui mentor, va veti pierde in multimea de oameni de la concert si nu veti urca niciodata pe scena, alaturi de artistul vostru favorit.

7.5. Bunastarea

“The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.” – Eleanor Roosvelt

Aici nu ma refer la bani, ma refer la prosperitate si evolutie. Suntem inca tineri si putem sa avem libertatea de a ne gandi si la altceva in afara de bani. Este posibil ca oamenii apropiati voua sa perceapa activitatea voastra ca pe un lux, ca pe o pierdere de timp, ca pe o pierdere de energie. Acesti oameni (asta daca vreti sa ii aveti alaturi) sunt cei mai importanti clienti pe care ii puteti avea vreodata. Pe ei trebuie sa ii convingeti ca ceea ce faceti este ceva ce va va duce catre succes.

In concluzie, fiti calculati, fiti pregatiti, fiti perseverenti si aveti incredere in visele voastre.

Acestea fiind spuse, sper ca am reusit sa va starnesc macar un gram de curiozitate si sa va insuflu macar o doza de curaj. Suntem toti in aceeasi barca si carmim cu totii in aceeasi directie. Vreau sa cred ca acea directie este o Romanie mai buna, mai frumoasa si mai plina de energie.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *